Spelen is zo veel meer dan plezier maken
Vrijwel alle kinderen doen het: spelen. Het lijkt in eerste instantie misschien een simpele activiteit zonder al te veel waarde, maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het zoveel meer is dan plezier maken. We leggen het in dit blogartikel uit.
Spelen stimuleert lichamelijke ontwikkeling
Je ziet het al bij een baby die naar speeltjes grijpt en het vastpakt. Door spiergroepen gericht te gaan gebruiken wordt de lichamelijke ontwikkeling van het kind bevorderd. Niet alleen de motorische vaardigheden verbeteren – je peuter die geconcentreerd iets moois maakt van strijkkralen lijkt in niets meer op die kleine baby met onbeholpen bewegingen - maar ook de groei van spieren en botten wordt gestimuleerd. Verder ontwikkelt je kind door te rennen, springen en klimmen ook nog eens zijn coördinatie, evenwicht en kracht.
Emotionele ontwikkeling
Maar niet alleen de fysieke ontwikkeling van je kind krijgt door het spelen een boost. Het leert ook zijn emoties te begrijpen en te uiten. Emoties als angst, zorgen en vreugde worden op een veilige en creatieve manier verkend. Veel kinderen hebben een enorme fantasie, die ze bijvoorbeeld in rollenspellen laten zien. Welke volwassene van nu heeft er vroeger geen vadertje en moedertje gespeeld waarin ze zich helemaal in die ene rol verplaatsten? Inclusief alle bijbehorende emoties?
Sociaal aspect
Door samen te spelen met andere kinderen ontwikkelt je kind sociale vaardigheden als communiceren, samenwerken, onderhandelen en conflicten oplossen. Hierdoor leren ze al jong dat niet iedereen hetzelfde is, wat het op latere leeftijd gemakkelijker maakt om de mening van anderen te respecteren en waardevolle relaties op te bouwen.
Cognitief vermogen
Rollenspellen, bouwactiviteiten en het oplossen van puzzels: het zijn allemaal zaken die de verbeeldingskracht, creativiteit en het probleemoplossend vermogen stimuleren. En daarmee ook het cognitieve vermogen wat zorgt voor taalvaardigheid, ruimtelijk inzicht, geheugen en concentratievermogen
Uitlaatklep
Heeft je kind last van stress? Dan is spelen een ideale uitlaatklep. Het kan helpen om hun emotioneel evenwicht te vinden. Even helemaal ontspannen. Bovendien kan spel een kind ook helpen om zich te uiten, vooral wanneer het iets heeft meegemaakt wat te moeilijk of te bedreigend is om over te praten. Speltherapeuten zetten het dan ook vaak in als middel om een kind te begrijpen en te helpen zich verder te ontwikkelen.
Verschillende soorten begeleiding
Spelen is dus erg belangrijk voor een kind. Maak jij je zorgen om het spelgedrag van je kind? Of ontwikkelt je kind zich anders dan zijn of haar leeftijdsgenootjes? Neem dan vooral
contact met ons op. Ons
deskundig team staat voor je klaar. Wij bieden verschillende soorten begeleiding. Zowel individueel als in groepsverband. Jouw kind staat bij ons centraal, want wij vinden het belangrijk dat elk kind zich zo optimaal mogelijk ontwikkelt.