Zo bevorder je zelfstandigheid bij je kind
Het is zo gemakkelijk en gaat bovendien veel sneller als je zelf die eenvoudige dingen uitvoert die je je kind hebt gevraagd te doen. Vooral als er enige tijdsdruk is. Bijvoorbeeld ’s morgens tijdens het ‘spitsuur’ aan de ontbijttafel en de fruit- en lunchbakjes nog niet klaar staan, of wanneer je kind treuzelt met veters strikken en je over een minuut op school moet zijn. Daarmee stimuleer je de zelfstandigheid van je kind natuurlijk niet, terwijl de ontwikkeling daarvan juist zo belangrijk is.
Kleine en grote taken
Het bevorderen van zelfstandigheid bij kinderen is een belangrijke stap in hun ontwikkeling. Daaraan kun je werken door hen bijvoorbeeld al van jongs af aan (kleine) taken te geven. Uiteraard moeten die wel passen bij hun leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan het opruimen van hun speelgoed, vuile kleren in de wasmand doen of hun bed opmaken. Zorg wel voor duidelijke instructies over wat je van hen verwacht en zorg daarbij dat je taalgebruik bij dat van je kind(eren) past.
Een stukje verantwoordelijkheid
Een ander aspect in het ontwikkelen van zelfstandigheid is het hebben van verantwoordelijkheid. Door je kinderen dat te geven over specifieke taken help je hen om een gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen. Want vanaf dat moment het is immers hun taak om dagelijks de kat brokjes te geven, de tafel te dekken of de kattenbak te verschonen.
Moedig beslissingen nemen aan
Zelf kiezen welke kleding ze die dag willen dragen. Zelf ‘onderhandelen’ hoeveel eten ze op hun bord scheppen. Door je kinderen aan te moedigen om – uiteraard binnen veilige en verantwoorde kaders – zelf beslissingen te nemen, bevorder je hun zelfstandigheid.
Fouten maken mág tijdens de weg naar zelfstandigheid
Kinderen leren iedere dag. En dan kun je er niet omheen dat er ook weleens iets fout gaat. Maar leer je kinderen dat fouten maken mág. Dat elke fout een leermoment is. Zelfstandigheid ontwikkelt zich door vallen en opstaan. Wees geduldig en leer hen probleemoplossend te denken. Oké, er is iets fout gegaan. Dat kan gebeuren, dat is helemaal niet erg, maar hoe kunnen we het oplossen? Help hen bij het bedenken van oplossingen.
Geef het goede voorbeeld
Kinderen vertonen vaak kopieergedrag. Ze leren van alles wat ze om zich heen zien. De kans is dan ook groot dat ze jouw gedrag nabootsen. Geef daarom zelf het goede voorbeeld. Zelfstandigheid betekent dat je dingen zelf uitvoert en oplost en pas hulp gaat vragen als je er écht niet uitkomt.
Vraag hulp als je even niet meer uitkomt
Want hulp vragen als het je niet op eigen kracht is gelukt, is geen teken van zwakheid. Vooral niet als het gaat om de opvoeding van je kinderen. Zit jij met bepaalde vragen over opvoedkwesties of maak je je zorgen om de ontwikkeling van je kind(eren)? Neem dan vooral
contact met ons op.
Kinderconsulent Groningen biedt al meer dan vijftien jaar professionele begeleiding aan kinderen met verschillende gedrags- of ontwikkelingsproblematiek. Wij staan voor je klaar als jij er even niet meer uitkomt.